De winkelwagen is leeg

direct contact?
bel 0511-200200

Thuiskopie

Sinds 1 januari 2013 gelden er in Nederland nieuwe regels voor de thuiskopievergoeding. Was het eerst zo dat er alleen op CD's en DVD's een heffing zat, nu is er ook sprake van een heffing op computers, notebooks, tablets, externe schijven en dergelijke. Oké-PC Fryslân is verplicht dit aan u door te berekenen en zal deze heffing apart specificeren op uw factuur.

De heffing is bedoeld als compensatie voor het verlies aan inkomsten dat de makers van muziek en film leiden doordat u, als consument zijnde, in Nederland muziek en films mag downloaden en gebruiken in huislijke kring. U hoeft dus niet zoals in de Verenigde Staten $800.000 boete te betalen als u gepakt wordt met  20 MP3-bestanden, het mag dus gewoon.

 

Stukje informatie van de website http://www.thuiskopie.nl :

De thuiskopievergoeding compenseert makers en artiesten voor kopieën die consumenten van hun werk maken. Daardoor worden zij in staat gesteld hun creatieve werk voort te zetten en blijft het voor consumenten ook in de toekomst mogelijk om te kopiëren voor eigen gebruik.

Door technologische ontwikkelingen zijn de mogelijkheden voor het kopiëren van auteursrechtelijk materiaal de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Het wordt voor consumenten steeds gemakkelijker om bestanden te kopiëren van CD’s, DVD’s, televisie, internet en andere media en apparaten naar onder andere computers, smartphones, tablets en MP3 spelers. Daarom is er per 1 januari 2013 een nieuwe regeling van kracht. Door deze aangepaste regeling krijgen makers en artiesten een vergoeding voor kopieën die consumenten maken op alle blanco beeld- of geluidsdragers, telefoons, hardware of consumentenelektronica, waarop of waarmee gekopieerd kan worden.

Totstandkoming aangepaste regeling
De SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen, waarin betalingsplichtigen en rechthebbenden zitting hebben) heeft in opdracht van het Ministerie van Justitie overleg gevoerd en eind 2012 een besluit genomen over de aanpassing van de thuiskopieregeling op meerdere apparaten en de bijpassende tarieven. Het besluit van de SONT is omgezet naar een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en deze is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen. Dit betekent dat u als consument ook na 1 januari 2013 nog steeds op alle daarvoor beschikbare apparaten mag kopiëren voor eigen gebruik. Bij de aankoop van de apparaten waarmee en waarnaar u kopieert, betaalt u dan indirect een vergoeding.

Vermelding thuiskopievergoeding op factuur
Stichting de Thuiskopie zou graag zien dat de vergoeding apart op de verkoopfactuur wordt vermeld. Een zichtbaar gemaakte thuiskopievergoeding stelt de laatste koper in staat te zien welke bijdrage is betaald en maakt het voor professionele gebruikers eenvoudiger om de bijdrage terug te vragen. Ook de handhaving van de regeling is gediend met een zichtbare bijdrage, omdat deelnemende bedrijven snel kunnen worden herkend.

Ga naar de factsheet voor een overzicht van voorwerpen en apparaten.
Ga naar het bericht hierover van het Ministerie van Justitie. 
Ga naar het persbericht d.d. 25 oktober 2012 van het Ministerie van Justitie.
Ga naar de digitale folder voor meer uitleg over de thuiskopieregeling en het tarievenoverzicht.
Ga naar de extra folder met meer gedetailleerde informatie over de regeling en professioneel gebruik.

logo 2019 390De Oké-groep bestaat uit de volgende afdelingen:

  • Oké-PC Fryslân: Computerspeciaalzaken in Burgum en Dokkum
  • Oké-telecom: Vaste en mobiele telefoniediensten en -apparatuur
  • Oké-repair: Business-to-Business reparatie van IT- en telecomapparatuur
  • Oké-webapps: Maatwerk webapplicaties
  • Oké-IT-services: ICT-diensten, ICT-beheer, projectleiding en consultancy

vestiging Burgum
Westersingel 49A
9251 HG Burgum
0511-200200

KvK Leeuwarden 01024465
BTW 001613522B01
IBAN NL40RABO0112310397

Privacyverklaring

vestiging Dokkum
Aalsumerpoort 10
9101 JL Dokkum
0519-200200

Openingstijden winkels:
ma 09-18
di 09-18
wo 09-18
do 09-18
vr 09-18
za 09-17

©1994-2020 Oké-PC IT | Onderdeel van de Oké-groep